Steveco Areena

Satamakaupunki hengittää satamasta. Sisämaan asukki ei saata ymmärtää kuinka paljon satama heijastuu, kaikkeen. Satama on portti maailmaan ja maailmasta. Sieltä se jatsikin tuli, sataman kautta. Kansainvälistyminen muka alkoi Interrailista, mutta kun ei. Se alkoi nimenomaa satamasta.

Satamakaupungista pääsi jo 16-vuotias kloppi messikallena suureen maailmaan. Pääsi, jos vanhemmat antoivat lupalapun tai jos  taitava luokkakaveri sellaisen väärensi. Niin oli palo maailmalle.

Satamakaupungin kloppi oli kohta ulkomaan satamassa, näki, haistoi ja maistoi jotain ihan muuta kuin ikätoverinsa synkimmän Savon maakuopissa. Ulkomailta tarttui matkaan aina jotain, siis muutakin kuin sellaista mihin penisilliiniä miljoonin yksiköin tarvittiin.

Vaikka se olisi ollut vain se yksi reissu, niin haalea Köpiksen tatuointi ja vanhan skönärin status lopuksi iäksi. Ihan jotain muuta kuin porkkananharvennuksen pronssimitali vuodelta 1963.

Ja täällä, rannan päässä, tehtiin hikipäässä raskasta työtä. Vienti veti ja kahvilaiva tuli. Satama on vaikuttanut jokaisen kotkalaisen ja haminalaisen elämään ja tulee vaikuttamaan, maailman tappiin.

Satamasta ottaa suoraan elantonsa vieläkin niin moni. Ja heijastusvaikutukset ovat moninkertaiset. Ahtaaja menee kauppaan jos toiseenkin, elättää perheensä ja se perheen elättäminen elättää taas muita perheitä. On sitä Himasen ”hyvän kehää”.

Rakennemuutos on ollut raju. Väki vähenee ja meno kovenee. Käsipeliahtaamista ei taida paljoakaan olla. Kontti tulee ja kontti menee. Uusia autoja tulee kentän täydeltä ja toisesta päästä ne täysin palvelleina lähtevät romulaivassa pois. Niin hurjapää en ole, että mainitsisin sellaisia automerkkejä, jotka voisi pilkkoa saman tien romulaivaan. En mainitse, vaikka mieli tekisi.

Kun toimijalla on tarpeeksi resursseja, niin hyvää tirskuu ympäriinsä.  Se näkyy vaikka siinä, että Karhuvuoren urheilutalo onkin Steveco Areena.

Olkoon nyt vaikka kuinka omahyväistä sanoa Stevecon blogissa näin, mutta kun se on totta: Satama aiheuttaa sen, että koko Kotka on yhtä Stevecon Areenaa.  Areenalla  täytyy perinteiseen roomalaiseen tapaan olla tarjolla sekä leipää että sirkushuveja. Latinaksi muuten ”panem et cirkenses”, sikäli kun muistan oikein.  On tämäkin, ahtaajan poika latinoita lätisee!