Kesäduuniblues

KCT 200514

Blues on alakuloista. Satamien huima tekninen kehitys on tehnyt sellaisen alakulon kesätyöläisille, että satamaan ei enää lukiopojilla ole juurikaan menemistä.

Ahtaajan poika itse sai aikanaan kärsiä käänteisestä nepotismista. Vaikka satamassa olisi kesäahtaajana hankkinut parissa päivässä sen minkä huoltoasemalla hankki letkuapinana kuukaudessa, niin itse Ahtaaja ei minua satamaan halunnut. Näki, jälkeenpäin ajatellen aivan oikein, että eihän tuosta ohutranteisesta laihasta pojasta olisi kuin häpeäksi miesten töissä.

Yllättävän moni nykyisin korkeallakin jakkaralla istuva satamakaupungista lähtöisin oleva herra on tienannut hyvin juuri kesäahtaajana. Ja muistot tuntuvat olevan rakkaita, koska aika kultaa ne.

Nuori mies tietysti on aina vähän kuin kesäretkellä, mutta kunhan vähän aikaa kuuntelee, niin hyvien hankkeiden ja helpon viinansaannin lisäksi alkaa tulla tottakin. Kertomuksia siitä, kuinka päivän massalaivakeikan jälkeen seuraavana aamuna ei päässyt auttamatta sängystä. Tai kuinka sormet täytyi kääntää suoriksi. Oli saatu tuntumaan miesten maailmaan, vaikka ei lasijauholaivakeikkaa Vepan tapaan olisi tehtykään.

Se oli sitä aikaa, jolloin juopot hakeutuivat tilapäistöihin. Ei kyselty todistuksia, enempi katsottiin hartioita. Ei kai menetetty kansalaisluottamuskaan estänyt linnasta päässyttä tarttumasta hiililapioon tai lankkukasa olkapäälle ja eteenpäin! Joku selväpäinen puortille.

Käsin lemppaaminen ei ole enää ahtaamisen päätyömuoto. Lemppareita voi vielä olla transitovarastoissa, sinänsä hyvä sivuduuni kuntosalien hormonihirviöille. Ai niin, eiväthän ne ota hormoneita vaan proteiineja. Ja kaurapuuroa tietenkin.

Nyt täytyy olla käsitystä työturvallisuudesta, ajokortti ja tyyppikoulutusta koneille, kaikille koneille, työkoneille, tietokoneille, hyvä ettei pressunompelukoneille.

Siinähän se on vastaus keskustelupalstojen kaunaisille kysymyksille ahtaajien palkoista. Omina esimiesaikoinani kävin nämä keskustelut niin moneen kertaan. Kun satamassa hankkii niin paljon enemmän. Huonoa esimiestaitoa kai, mutta kehotin välittömästi hakeutumaan sinne hyvien hankkeiden pariin. Kunhan muistaa, että siellä tehdään oikeasti töitä, kaikkina vuorokauden aikoina. Mereltä osaa tuulla vilakasti.